2014(e)ko azaroaren 6(a), osteguna
Gosari Bihotz-osasungarrien XV. edizioa / XV Edición de los Desayunos Cardiosaludables.
Bihotz Bizi-Corazón Vivo Elkarteak eskola-umeentzako Gosari Bihotz-osasungarrien XV. edizioari hasiera emango dio, Gipuzkoako Poliklinikarekin, Okindegien Euskal Federazioaren, Ausolanen, Eroskiren, Euskal Herriko Farmazialarien Batzordearen eta Euskal Herriko Unibertsitatearen elkarlanarekin.
Gosaria eguneko otordurik garrantzitsuena da eta ondorioak ditu errendimendu fisiko zein eskolakoan, elikadura orekatu bat mantentzen laguntzen du eta pisua kontrolatzea errazten du. Gosari on bat, ezinbestez, hurrengoez osatu beharko litzateke: zerealak (ogia, txigortutako ogia, malutak… eta hobe integralak badira, zuntza dutelako eta hestegorriaren funtzionamendu zuzenari laguntzen diotelako; fruta (hobe anoa osoa hartzen bada, zukuan zuntz-kopuru handia galtzen delako); esnekiak (esnea, erdigaingabetua ahal bada; gazta, freskoa bada hobe, jogurta…); eta oliba-olioa (tanta batzuk, kolesterol ona handitzeko eta bihotz-hodietako gaixotasunak saihesteko).
Gosari hori osatzeko, aukeran hainbat elikagai ditugu. Lehenik eta behin, hestebeteak, posiblea bada gihardunak (urdaiazpiko serranoa edo York, indioilarra…), baina horiek hamaiketarako aukera hobea dira. Beste estra guztien sorta fruitu lehorrek, eztiak, txokolateak eta azukreek osatzen dute.
Informazio gehiago.
La Asociación Bihotz Bizi-Corazón Vivo organiza la XV Edición de los Desayunos Cardiosaludables para escolares en colaboración con Policlínica Gipuzkoa, la Federación Vasca de Panadería, Ausolan, Eroski, el Consejo de Farmacéuticos del País Vasco y la Universidad del País Vasco (UPV/EHU).
La actividad consiste en impartir a los escolares una charla informativa sobre la importancia de un buen desayuno y luego pasan a disfrutar de un desayuno cardiosaludable y completo.
El desayuno es la comida más importante del día y tiene repercusión en el rendimiento físico y escolar, ayuda a mantener una alimentación equilibrada y facilita controlar el peso. Un buen desayuno estaría compuesto necesariamente por cereales (pan, tostadas, copos… y mejor si son integrales, ya que aportan fibra y ayudan al correcto funcionamiento del intestino), fruta (preferiblemente tomar la ración entera, ya que en el zumo se pierde gran cantidad de fibra), lácteos (leche, preferiblemente semidesnatada; queso, mejor si es fresco; yogur…) y aceite de oliva (unas gotas, para aumentar el colesterol bueno y evitar enfermedades cardiovasculares).
Para completar este desayuno, tenemos algunos alimentos opcionales. En primer lugar están los embutidos, que si es posible deben ser magros (jamón serrano o de York, pavo…), pero estos son una mejor opción para el almuerzo. El resto del abanico de extras lo completan los frutos secos, la miel, el chocolate o los azúcares.
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